Piste de biciclete

Pentru construirea mult doritelor piste de biciclete, echipa Maramureș Bike și-a propus să inițieze discuțiile necesare cu reprezentanții Primăriei Baia Mare pentru a afla ce proiecte sunt deja în derulare, care sunt termenele lor de livrare, ce proiecte se iau in vedere pentru viitor, dar și cum poate comunitatea Maramureș Bike să contribuie la implementarea acestor proiecte.

Pentru a exista vizibilitate asupra ceea ce s-a făcut pentru proiectul „Piste de biciclete”, găsiți mai jos acțiunile principale transpuse cronologic.
29 August 2022
17. Piste ciclabile - remedierea unor zone cu probleme

Traseul pistelor ciclabile traverseazăpe B-dul București 4 zone cu trepte, zone care au fost semnalate de către multe persoane că împiedică utilizarea pistelor, fiind necesară coborârea de pe bicicletă în zona respectivă. Cu sprijinul autorităților locale, aceste zone au fost remediate prin eliminarea treptelor si crearea unor rampe, creându-se astfel o continuitate a pistelor. Mai multe poze AICI. 

11 August 2022
16. Ieșire pentru promovarea pistelor ciclabile din Baia Mare

Pentru promovrea pistelor ciclabile, Maramureș Bike a organizat o ieșire pe piste, traversând întreg orașul cu bicicletele împreună cu o parte din membrii MM Bike. Traseul a fost de 6.5km si a durat 45 minute, pornind de la Primăria Municipiului Baia Mare,  traversând str. Gh. Șincai, str. Culturii, B-dul. București, str. Gării, B-dul Traian, B-dul Unirii până la Catedrală, întoarcere pe B-dul Unirii pe partea cu Hotel Mara, Str. Progresului, Str. Culturii, str. Gh. Șincai. Pe B-dul Unirii s-au identificat 6 coșuri de gunoi care trebuie mutate, situația fiind transmisă autorităților locale. Ne-am bucurat cu toții de această ieșire iar în clipul video vedeți cum a fost.
3 August 2022
15. Concurs luna August - propuneri îmbunătățire proiect MM Bike, piste ciclabile din Baia Mare

Postarea de pe Facebook-ul MM Bike privind inaugurarea pistelor ciclabile din Baia Mare a avut un impact mare, fiind vizualizată de de 13.000 persoane, având 5.000 de interacțiuni și aprox. 200 comentarii. Inevitabil, ne-am confruntat și cu nemulțumiri privind necesitatea acestui proiect, prin urmare MM Bike a lansat o provocare pe durata lunii August de a primi propuneri fezabile pentru o zonă clar stabilită din Baia Mare, propunerea âștigătoare urmând a fi susținută în fața autorităților locale de ătre MM Bike. Pentru a motiva participanții, MM Bike a oferit ca și premiu o bicicletă nou-nouță. Din păcate, comentariile negative nu s-au transformat în propuneri pertinente, prin urmare premiul nu a fost acordat. 

25 Iulie 2022
14. Inaugurarea pistelor de bicicletă din Baia Mare - proiect depus de MM Bike în cadrul bugetării participative 2022

La mai bine de un an de la primele acțiuni privind pistele ciclabile din Baia Mare, propuse de către MM Bike în cadrul bugetării participative 2022 finanțată de Primăria Baia Mare, acestea au prins contur. Traseele cuprind întreg orașul, presupunând trasarea de piste pe trotuare, marcarea sensurilor de mers și a pictogramei cu bicicleta, instalarea de indicatoare, îndepărtarea obstacolelor de pe traseu (bănci, coșuri de gunoi, vegetație) dar și coborârea bordurilor în zona trecerilor de pietoni. Proiectul este încă în derulare pentru finalizarea coborârilor de borduri și îndepărtarea obstacolelor. Mulțumim celor care au votat proiectul MM Bike. Spor la pedalat în siguranță. Mai multe poze AICI.

30 Iunie 2022
13. Concurs luna Iulie - poze cu piste din țară și din străinătate

Piste din Eforie Iulie fiind o lună în plină perioadă de concedii de vară, Maramureș Bike a lansat o provocare pentru a primi din partea comunității locale, exemple de piste de biciclete atât din țară cât și din străinătate. Totodată, a premiat participanții cu 10 tricouri MM Bike acordate prin 5 trageri la sorți săptămânale. Câștigătorii săptămânali pot fi văzuți aici S1,  S2,  S3,  S4 și  S5. Mulțumim zecilor de participanți la acest concurs care ne-au trimis poze cu piste dintr-o mulțime de țări (Spania, Portugalia, Franța, Ungaria, România, Grecia, Italia, etc), care pot fi  utilizate ca și exemple pentru infrastructura dorită în Baia Mare.

24 Iunie 2022
12. "Cu ia pe bicicletă" - o acțiune Ansamblul Transilvania și Maramureș Bike, ediția 2022

Ansamblul Transilvania și Maramureș Bike au organizat în 24 Iunie 2022 a doua ediție a paradei "Cu ia pe bicicletă". Au răspuns invitației peste 200 de băimăreni care au ieșit la plimbarea cu bicicleta purtând ia tradițională. S-a dorit a fi și o acțiune de conștientizare a importanței menținerii siguranței bicicliștilor în trafic. S-au premiat iile cele mai frumoase.

1 Iunie 2022
11. Parada bicicletelor de 1 Iunie 2022 - o nouă campanie de conștientizare a necesității pistelor în oraș

Baia Mare 1 Iunie

A doua ediție a evenimentului 1 Iunie pe bicicletă și-a dublat numărul participanților față de prima ediție, de la 1.000 participanți la 2.000, ceea ce reflectă interesul major pentru utilizarea bicicletei în siguranță în orașul Baia Mare. Ne bucură că la eveniment au fost prezente autoritățile locale, existănd astfel o imagine clară asupra nevoii pistelor.  Detalii suplimentare găsiți în articolul din Blog.

11 Februarie 2022
10. Rezultatele proiectului "Trasee urbane de bicicletă" depus de către Maramureș Bike în cadrul bugetării participative 2022
Rezultatul votului proiectelor depuse pentru prima acțiune de bugetare participativă organizată de către Primăria Baia Mare, s-au afișat pe site-ul https://baiamareactiv.ro/proiecte
Ținând cont de numărul semnificativ de voturi obținut de proiectul Maramureș Bike (507 voturi), avem șanse reale pentru a fi finanțat și implicit implementat. 🥰 Vom reveni cu vești, imediat ce vom afla detalii suplimentare din partea autorităților locale.
Vă mulțumim încă o dată pentru suportul vostru! 🙏
25 Ianuarie 2022
9. Vizită la Primaria Baia Mare privind rețeaua de piste ciclabile urbane

Echipa Maramureș Bike a avut a III-a întâlnire la Primăria Baia Mare cu dl. Viceprimar Zsolt Pap, cu scopul de a detalia propunerile Asociației privind pistele ciclabile urbane ce pot fi marcate cu vopsea pe trotuarele din municipiu. S-au prezentat concluziile strânse de către membrii Maramureș Bike în urma ieșirii în teren din data de 6 Noiembrie 2021. Planșa pe hârtie pe care sunt marcate pistele propuse, au fost predate domnulul viceprimar la a II-a întâlnire ce a avut loc în 09.09.2021. 

23 Noiembrie 2021
8. Proiect depus de către Maramureș Bike în cadrul Bugetării participative organizate de către Primăria Baia Mare

În cadrul proiectului "Bugetare participativă la nivelul Municipiului Baia Mare" organizat de către Primăria Baia Mare prin care se dorește ca cetățenii Băii Mari să stabilească cum sunt cheltuiți banii comunității, Maramureș Bike a depus propriul proiect denumit "Trasee urbane de bicicletă - rețea de piste de bicicletă" prin care se dorește marcarea de piste de bicicletă pe trotuarele din oraș. Scopul proiectului este de a crea o rețea integrata de piste urbane pentru utilizarea bicicletei în întreg orașul, încurajând astfel utilizarea bicicletei în municipiul Baia Mare. Proiectul se încadrează la categoria mobilitate, fiind depus online pe site-ul baiamareactiv.ro . Primăria urmează să implementeze proiectele ce vor primi cele mai multe voturi din partea comunității locale. Valoarea maximă cumulată a proiectelor selecționate va fi de 2 milioane lei, inclus TVA. Sperăm ca proiectul nostru să fie bine primit de caătre comunitatea locală.

06 Noiembrie 2021
7. Prospecție în teren pentru identificarea trotuarelor pe care se pot marca piste de bicicletă

Urmare a întâlnirii din 9 Septembrie 2021 cu dl. viceprimar Zsolt Pap, echipa Maramureș Bike a reparcurs principalele bulevarde și străzi din Baia Mare (vezi clip video). S-au identificat trotuarele pe care pot fi marcate piste de bicicletă, s-a identificat lungimea totală a acestora și numarul bordurilor ce trebuiesc amenajate pentru a facilita coborârea de pe trotuar pe șosea. Aceste informații urmează a fi predate printr-o Adresă Primăriei Baia Mare prin care se va propune amenajarea rapidă a acestor piste în vederea creării condițiilor de utilizare a bicicletelor în oraș.

18-21 Octombrie 2021
6. School BIKE - un proiect al American International School of Transylvania în parteneriat cu Maramureș Bike

Maramureș Bike a fost partener al proiectului School BIKE inițiat de către AIST, ce a presupus promovarea în rândul elevilor din 4 școli din Baia Mare a mersului pe bicicletă / trotinetă ca și mijloc de transport ecologic și ca modalitate de a face mișcare în aer liber. Voluntarii Maramureș Bike au participat împreună cu reprezentanții AIST și ai Poliției rutiere la preluarea elevilor din stațiile de bicicletă și însoțirea lor până la școală. Mulțumim AIST pentru invitația de a participa la acest proiect frumos pe care echipa Maramureș Bike îl consideră o reușită. În urma desfășurării acestui proiect, a reieșit din nou necesitatea dezvoltarii pistelor de bicicletă în oraș.  Detalii suplimentare găsiți in articol și în clipul video.

09 Septembrie 2021
5. Prezentarea propunerilor Maramureș Bike pentru pistele vopsite

În urma vizitelor efectuate în teren de către Maramureș Bike, a avut loc cea de a II-a întâlnire cu dl. viceprimar Zsolt Pap, ocazie cu care i s-au prezentat propunerile pentru trasarea de piste de biciclete vopsite cu scopul de a aduce o îmbunătățire rapidă a infrastructurii existente. Pistele propuse au fost evidențiate pe planșele predate dlui viceprimar, urmând să aibă loc o discuție de detaliu pe propunerile făcute de către Maramureș Bike.

Luna August 2021
4. Prospecție în teren pentru identificarea trotuarelor ce permit marcaje noi

Echipa Maramureș Bike a parcurs pe bicicletă toate bulevardele orașului și străzile importante de la un capăt la altul cu scopul de a identifica trotuarele care permit prin lățimea lor, marcarea cu vopsea a pistelor de bicicletă. Propunerea Maramureș Bike pentru a se aloca o bandă sau două din lățimea trotuarului pentru piste de bicicletă, este ca spațiul rămas pietonilor să fie de minim 2 metri. De la Geocadex s-a primit planșa in format electronic cu toate străzile orasului, care a fost printată în format mare și care va fi prezentată dlui viceprimar Zsolt Pap împreună cu propunerile Maramureș Bike pt pistele vopsite în urma vizitelor din teren. 

07 Iulie 2021
3. Întâlnire Maramureș Bike cu viceprimarul Băii Mari - Zsolt Pap

Domnul viceprimar Zsolt Pap a dat curs solicitării echipei Maramureș Bike de a programa o întâlnire pe tema pistelor de bicicletă din Baia Mare. Cu această ocazie, echipa Maramureș Bike și-a prezentat obiectivele și și-a arătat disponibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea infrastructurii din Baia Mare pentru utilizarea bicicletei. Ca și măsură imediată pentru a aloca spații dedicate utilizării bicicletei în oraș și pentru a crește conștientizarea importanței respectării bicicliștilor în trafic, s-a convenit ca echipa Maramureș Bike să analizeze în teren și să propună trotuarele principale din oraș pe care pot fi marcate cu vopsea piste noi. Proiectele de amploare vor fi discutate la întâlnirile următoare. 

24 Iunie 2021
2. "Cu ia pe bicicletă" - o acțiune Ansamblul Transilvania și Maramureș Bike

De ziua internațională a iei ce se sărbătorește anual la data de 24 Iunie, Ansamblul Transilvania și Maramureș Bike au organizat o paradă inedită cu ia pe bicicletă. Chiar dacă a fost o zi toridă de vară cu peste 30 grade care te îndemna să stai la umbră, au răspuns invitației aproximativ 200 de băimăreni care au ieșit la plimbarea cu bicicleta purtând iia tradițională. A fost totodată o acțiune de conștientizare a importanței menținerii siguranței bicicliștilor în trafic. Atmosfera de bună dispoziție se poate vedea în clipul video.

1 Iunie 2021
1. Parada bicicletelor de 1 Iunie - un eveniment de conștientizare privind necesitatea pistelor de biciclete în Baia Mare

Evenimentul 1 Iunie a fost primul eveniment major organizat de către Maramureș Bike, participând peste 1000 de persoane la parada bicicletelor. S-a dorit a fi un eveniment de conștientizare privind necesitatea infrastructurii pentru utilizarea bicicletei în oraș. Prezența mare la acest eveniment ne-a motivat să ne implicam activ alături de autoritățile locale în dezvoltarea de piste și trasee de bicicletă în oraș și în împrejurimi, precum și în acțiuni de promovare și conștientizare a importanței menținerii siguranței bicicliștilor în trafic. Putem face multe lucruri frumoase împreună. Detalii suplimentare găsiți în articolul din Blog.

Vrei să sprijini proiectul sau să ne dai reprezentativitate în relația cu autoritățile locale și județene?

Trimite-ne email la contact@maramures-bike.ro