Obiectivele noastre pentru 2021.

Asociația de ciclism și ecologie Maramureș Bike își propune 5 obiective prin care să crească gradul de utilizare al bicicletei în zona Băii Mari și în împrejurimi, să contribuie la crearea infrastructurii necesare utilizării bicicletei dar și să determine cât mai multe persoane să iasă în natură explorând frumusețile zonei noastre.

Milităm pentru construirea mult doritelor piste de biciclete în Baia Mare ca și parte a unui sistem integrat, asa cum există deja în orașele din jurul nostru, cum ar fi Oradea sau Cluj Napoca. Ne concentrăm atenția pe două trasee ușor accesibile pentru cetățenii orașului Baia Mare:
 • Pista de biciclete nr. 1 – amenajată pe malul râului Săsar
 • Pista de biciclete nr. 2  – având traseul Parcul Regina Maria – Valea Usturoiu – Cabana Usturoiu 1 – Cabana Usturoiu 2 cu retur pe același traseu
Pentru 2021, vrem să documentăm și să verificăm în teren 50 trasee de bicicletă din jurul Băii Mari, pe care să le punem gratuit la dispoziția celor interesați. Traseele vor fi încărcate pe site-ul maramures-bike.ro iar pentru fiecare traseu se va menționa gradul de dificultate, tipul de traseu, lungimea în km, durata aproximativă de parcurgere, va avea posibilitatea descarcării traseului GPS (fisier gpx) cu scopul utilizării pe un dispozitiv mobil (smartphone, sportwatch, ciclocomputer). Traseele vor fi prezentate text și foto / video pentru a exista în prealabil parcurgerii lor o imagine clară asupra traseului.
Pentru punerea la aceeași masă a tuturor entităților interesate să promoveze utilizarea bicicletei, cum ar fi Autoritățile locale, magazinele de profil, service-urile de biciclete din oraș, ONG-urile sportive și persoanele fizice și juridice interesate, pentru a fi aproape de cetățenii Băii Mari, dorim sa înființăm cu spijinul Primăriei Baia Mare un punct de informare în zona Câmpului Tineretului. Deasemenea, ne propunem ca în cursul anului 2021, comunitatea Maramureș Bike să ajungă la 100 membri activi.

Pentru a ne cunoaste traseele din zona orașului nostru dar și pentru a determina cât mai multă lume sa iasă în aer liber la mișcare promovând astfel o viață activă și sănatoasă, dorim amenajarea cu sprijinul autorităților locale a două puncte de belvedere spre orașul Baia Mare în cele două zone reprezentative:

 • Vârful Piatra Virgină – acces din Parcul Regina Maria în aproximativ 30 minute
 • Vârful Tolvaj Dénes – acces din Parcul Regina Maria în aproximativ 1 oră

Aceste puncte de belvedere ce se află în imediata apropiere a orașului, vor oferi o perspectivă deosebită asupra întregului oraș (poza de mai sus este de pe vf-ul Tolvaj), urmând a fi dotate cu:

 • O zonă de repaus delimitată cu balustrade
 • Un binoclu profesional cu zoom optic mare utilizabil gratuit
 • Ramă foto de dimensiuni mari (3mx4m) cu textul “I Love Baia Mare” scris pe ramă
 • Bănci de repaus
 • Marcare traseu de acces pe jos din oraș – vârf – retur
Susținem respectarea Legii Ocolului Silvic cu nr.46 / 2008 și în special Art.54 ce reglementează accesul autorizat în pădure. Suntem total împotriva accesului neautorizat în pădure cu autovehicule de teren, motociclete sau ATV-uri, cu excepția situației când sunt organizate competiții sportive. Constatăm o încalcare frecventă a Legii Ocolului Silvic și o prezentă semnificativă a autovehiculelor de teren în pădurile noastre (chiar și din alte țări cum ar fi Cehia sau Polonia deoarece la ei se respecată legea), afectând astfel flora, fauna, poluând mediul înconjurător și distrugând potecile de acces. Vom solicita autorităților locale respectarea acestei legi și vom semnala abuzurile în vederea luării măsurilor necesare. Art.54 din Legea Ocvolului Silvic 46/2008, prevede:
 1. Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens.
 2. Accesul public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului.

Chiar dacă sunt mult mai multe actiuni ce pot fi făcute pentru a promova utilizarea bicicletei în judetul Maramureș, pentru anul 2021, Asociația Maramureș Bike și-a propus să-și concentreze toată atenția și energia pe cele 5 obiective prezentate mai sus cu scopul de a livra rezultate concrete.

Vrei să contribui și tu? Trimite-ne email la contact@maramures-bike.ro
Să avem spor!