Puncte de belvedere

Punctele de belvedere Piatra Virgină și Tolvaj Dénes sunt proiecte complexe ce implică multiple acțiuni cum ar fi ridicări de măsurători topografice din teren, proiect de arhitectură, proiect de structură, curățare și amenajare traseu, marcaje pe stâlpi existenți, montare stâlpi noi, amenajare platou belvedere, achiziții diverse, voluntariant în teren, aprobarea întregului proiect de către autoritățile locale, etc, prin urmare ne vom direcționa energia asupra unui singur punct de belvedere și anume Tolvaj Dénes. După finalizarea acestuia vom trece la următorul punct (Piatra Virgină). 

Pentru a exista vizibilitate asupra ceea ce s-a făcut pentru proiectul Tolvaj Dénes, găsiți mai jos acțiunile principale transpuse cronologic.
Sperăm să admirăm cât mai curând orașul de pe primul vârf de belvedere amenajat în Baia Mare.
10 Septembrie 2021
Vizită la Centrul Cultural Maghiar Sándor Teleki din Baia Mare pentru documentare istorică Tolvaj Dénes

Față de informațiile obținute în urma documentării de la Biblioteca Județeană Petre Dulfu cu privire la povestea tâlharului Tolvaj Dénes, echipa Maramureș Bike a identificat pe internet cartea scrisă în 2010 în limba maghiară Folclorul regiunii Băii Mari, ce prezintă și momente de folclor din viața lui Tolvaj Dénes. Domnul David Lajos, coordonatorul Centrului Cultural Maghiar din Baia Mare care a contribuit în calitate de editor la această carte, a răspuns pozitiv solicitării Maramureș Bike de a avea o întâlnire pe subiectul Tolvaj Dénes și a avut amabilitatea de a ne invita și prezenta Centrul Cultural Maghiar Teleki Sándor din Baia Mare, pentru prime discuții. Vizita la Casa Teleki a fost o confirmare că istoria locală poate fi conservată și transmisă tinerei generații, locația fiind restaurată integral și transformată într-un centru cultural de tip muzeu unde au loc diverse evenimente. La următoarea întâlnire, dorim să identificăm elementele relevante privind povestea tâlharului care să însoțească proiectul Belvedere Tolvaj Dénes.

9 Septembrie 2021
ARCOLAR - finalizare planșă prezentare proiect de arhitectură

Echipa de arhitecți Arcolar a finalizat planșa de prezentare a proiectului de arhitectură pentru proiectul belvedere Tolvaj Dénes. Cu această planșă, echipa Maramureș Bike va iniția întâlnirile cu autoritățile locale în vederea aprobării proiectului și obținerii autorizațiilor necesare demarării lui. Echipa Arcolar a propus ca proiectul sa cuprindă mai multe zone de interes, denumite stații ce sunt descrise AICI. 

31 August 2021
Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru proiect de arhitectură / draft 2

Discuțiile de la sediul Arcolar s-au purtat pe baza draft-ului 2 al proiectului de arhitectură care a avansat semnificativ. S-au stabilit pașii următori ce trebuie făcuți de către echipa de proiect pentru a iniția discutiile cu autoritățile locale (Primaria Baia Mare, Consiliul Județean, Ocolul Silvic). Este necesară o planșă de prezentare a proiectului de arhitectură pentru a avea baza de discuție cu autoritatile locale.

25 August 2021
Finalizare & predare măsurători topografice platou Tolvaj Dénes

Echipa Geocadex a finalizat prelucrarea măsurătorilor topografice efectuate pe platoul Tolvaj Dénes, acestea fiind predate în format digital către echipa Arcolar.

18 August 2021
Măsuratori topografice - platou Tolvaj Dénes

Echipa Geocadex și Maramureș Bike s-au deplasat pe vârful Tolvaj Dénes pentru a efectua măsurătorile exacte ale platoului de belvedere, ce sunt necesare proiectului de arhitectură. S-a identificat suprafața utilă pe care ne putem baza pe platou și diferența de nivel între partea superioară  a platoului și zona de margine unde se vor amplasa balustradele.

14 August 2021
Drumeție Tolvaj Dénes dupa draftul proiectului de arhitectură

Echipa Maramureș Bike s-a deplasat în teren pe vârful Tolvaj Dénes după întâlnirea avută cu echipa Arcolar în 10 August, cu scopul de a identifica necesarul de marcaje pentru evidențierea traseului din Parcul Regina Maria până pe vârf. S-au analizat în teren propunerile Arcolar privind proiectul de arhitectură, urmând să se transmită un feedback documentat în teren.

10 August 2021
Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru proiect arhitectură / draft 1

Discuțiile de la sediul Arcolar s-au purtat pe baza primului draft al proiectului de arhitectură. S-au stabilit acțiunile de efectuat pâna la întâlnirea pentru draft 2 (reparcurgere traseu în vederea stabilirii necesarului de marcaje si locul lor de amplasare, evaluarea în teren a propunerilor Arcolar aferente draft 1, contactare Geocadex pentru efectuare măsurători topografice ale platoului Piatra tâlharului). 

7 August 2021
Echipa Arcolar - documentare traseu în teren

Echipa Arcolar s-a deplasat în teren pentru  documentarea proiectului de arhitectură. Proiectului Tolvaj Dénes i s-a alaturat Andra Ghineț - arhitect Arcolar. Cu ocazia acestei ieșiri în teren, s-a decis includerea în proiect și a Grotei tâlharului ca și punct de atracție pe traseu.

Mai - Iulie 2021
Solicitare oferte binocluri si telescoape publice

S-au solicitat oferte de binocluri și telescoape de exterior de la mai mulți furnizori internaționali. Comparând ofertele și caracteristicile produselor, s-a selectat furnizorul HDC International ce oferă soluții complete de binocluri și telescoape fară monedă (Non-Coin) pentru puncte de observație sau obiective turistice, așa cum ne dorim să devină vârful Tolvaj Dénes. Binoclul HDC HS-NB20 costă 3.640£ cu transport inclus iar telescopul HDC HS-NT30 costă 3.710£. Prescurtările celor două produse provin de la HDC (numele firmei) + HS (High Specification) + NB (Non-Coin Binocular) + NT (Non-Coin Telescope) iar cifrele reprezintă zoom-ul optic al lentilelor (20x sau 30x). Până la finalizarea proiectului vom stabili varianta finală pentru care vom căuta finanțare.

19 Iulie 2021
Documentare arhivă Tolvaj Dénes la Biblioteca Județeană

S-au căutat documente istorice cu privire la Piatra tâlharului, Grota tâlharului si viața tâlharului Dénes / Dionisie. În urma documentării, s-a  identificat  cartea Oglinda orașului Baia Mare din 1933  ce  face  trimitere  la  tâlharul Dionisie,  aducând  câteva elemente importante,  cum  ar  fi  că Dionisie era un bandit din secolul 19, era urmărit de panduri, era legendar 🙂 și ocrotea săracii. S-a identificat cartea Călăuza turistică din 1937 ce amintește de Peștera tâlharului ca și punct zonal de atracție. 

14 Iulie 2021
Întâlnire ARCOLAR pentru start proiect arhitectură

Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru startul proiectului de arhitectură. S-au purtat discuții de principiu privind cerințele proiectului, s-au analizat proiecte similare implementate în alte țări, s-au predat către Arcolar măsurătorile topografice primite de la Geocadex.

07 Iulie 2021
Finalizare & predare măsurători topografice traseu potecă

Măsurătorile topografice efectuate în teren de către echipa Geocadex pe întreaga lungime a potecii de pădure de aproximativ 1 km lungime, au fost predate după prelucrarea lor către Maramureș Bike (format digital și planșă hârtie). Măsurătorile sunt necesare realizarii proiectului de arhitectură de către echipa Arcolar.

21 Iunie - 5 Iulie 2021
Efectuare masurători topografice în teren

Echipa Geocadex a efectuat măsurătorile topografice în teren, pe întreaga potecă de pădure, de la zona de astfalt (str. Valea Roșie, casa cu nr-ul 205), până în vârful Tolvaj Dénes. Sunt aproximativ 1.000 m de potecă prin pădure cu o diferență de nivel de aproximativ 100m de la drumul astfaltat până pe vârf. Măsurătorile în teren au durat doua săptămâni în zilele în care vremea a permis accesul.

20 iunie 2021
Finalizare înființare echipă de lucru
 • Ghiță Avram - servicii topografiere (firma Geocadex). Echipa lui Ghiță are experiența unui proiect similar dar mai amplu, de ridicare măsurători topo pe poteci de pădure în vederea amenajarii de trasee de drumeție și piste de mountain bike în pădurea Făget din Cluj.
 • Laura Zaharia - servicii arhitectura (firma Arcolar/arhitectură). Echipa Laurei are experiența unui proiect similar din zona Borșa / Maramureș.
 • Gelu Zaharia - servicii de proiectare (firma Arcolar/structură). Gelu are experiență relevantă în zona proiectelor de structură și industriale. Echipa de ingineri coordonată de către Gelu ne va sprijini prin realizarea proiectului structurii de rezistență a platoului de belvedere dar și cu proiectarea diverselor amenajări necesare (scări, balustrade, consolidări teren).
 • Sergiu Pișcoran - contributor obiectiv (deplasări în teren în funcție de evoluția implementării).
 • Cristian Fărcaș - coordonator și contributor obiectiv.

Mulțumim echipei de lucru pt implicarea pro-bono.

Luna Mai 2021
Analiză și prioritizare obiectiv

Proiectul Puncte de belvedere din zona Băii Mari este unul de amploare, astfel că s-a împărțit în două proiecte distincte, prioritizându-se execuția proiectului Tolvaj Dénes.

Martie - Aprilie 2021
Stabilire / definire obiectiv

S-au identificat și analizat proiecte similare implementate în străinatate, echipa Maramureș Bike considerând un astfel de proiect ar fi bine primit de către comunitate. 

Pentru a ne cunoaste traseele din zona orașului nostru dar și pentru a determina cât mai multă lume sa iasă în aer liber la mișcare promovând astfel o viață activă și sănatoasă, dorim amenajarea cu sprijinul autorităților locale a două puncte de belvedere spre orașul Baia Mare în cele două zone reprezentative:

 • Vârful Piatra Virgină – acces din Parcul Regina Maria în aproximativ 30 minute
 • Vârful Tolvaj Dénes – acces din Parcul Regina Maria în aproximativ 1 oră

Aceste puncte de belvedere ce se află în imediata apropiere a orașului, vor oferi o perspectivă deosebită asupra orașului, urmând a fi dotate cu:

 • O zonă de repaus delimitată cu balustrade
 • Un binoclu profesional cu zoom optic mare utilizabil gratuit
 • Ramă foto de dimensiuni mari (3mx4m) cu textul “I Love Baia Mare” scris pe ramă
 • Bănci de repaus
 • Marcare traseu de acces pe jos din oraș – vârf – retur

Vrei să contribui și tu? Trimite-ne email la contact@maramures-bike.ro

Să avem spor!