Punct de belvedere

Punctul de belvedere Tolvaj Dénes (Piatra tâlharului) este un proiect complex ce implică multiple acțiuni cum ar fi ridicări de măsurători topografice din teren, proiect de arhitectură, proiect de structură, curățare și amenajare traseu, marcaje pe stâlpi existenți, montare stâlpi noi, amenajare platou belvedere, achiziții diverse, voluntariant în teren, aprobarea întregului proiect de către autoritățile locale, etc, prin urmare chiar dacă în zona Baia Mare mai este o locație care se pretează pentru a fi amenajat (Piatra Virgină), ne vom direcționa energia asupra unui singur punct de belvedere și anume Tolvaj Dénes. 

Pentru a exista vizibilitate asupra ceea ce s-a făcut pentru proiectul Tolvaj Dénes, găsiți mai jos acțiunile principale transpuse cronologic.
Sperăm că vom admira cât mai curând orașul de pe primul vârf de belvedere amenajat în Baia Mare.
01 - 30 Noiembrie 2021
21. Concurs Tolvaj Dénes

Maramureș Bike împreună cu magazinele partenere de echipament outdoor din Baia Mare (Alaska Outdoor Shop și Maramont Sport) au organizat un concurs cu 20 de premii ce se desfășoară în luna Noiembrie 2021 pe pagina de facebook Maramureș Bike. Scopul concursului este de a ne promova atractiile turistice din zona noastră și iesirile în aer liber. Partenerul media este Kiss FM Baia Mare care ne-a promovat concursul prin difuzarea spotului audio pe radio.

25 Octombrie 2021
20. Legendele lui Tolvaj Dénes (tâlharului Dionisie)

Ca urmare a întâlnirii pe care Maramureș Bike a avut-o în 10.09.2021 cu dl. Dávid Lajos, coordonatorul Centrului Cultural Maghiar din Baia Mare - Teleki Magyar Ház și totodată editor la cartea Folclorul Băii Mari din 2010, carte ce prezintă și momente de folclor din viața lui Tolvaj Dénes, am primit sprijinul domnului Lajos pentru documentarea istorică și folclorică a proiectului Tolvaj Dénes. Ne bucură faptul că prin colaborarea Maramureș Bike - Teleki Magyar Ház, putem să prezentăm celor interesați, într-o formă centralizată, povestea tâlharului Dénes care va fi subiectul central al punctului de belvedere aplasat pe Piatra Tâlharului. Postarea legendelor pe pagina de facebook a Maramureș Bike a avut peste 20.000 de vizualizări.

16 Octombrie 2021
19. Maramureș Bike și Salvamont, împrospătare marcaje și curățare potecă

Acțiunea Maramureș Bike împreună cu Salvamont Maramureș ce a fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean, a venit în întâmpinarea realizării proiectului Belvedere Piatra Tâlharului / Tolvaj Dénes pe care Maramureș Bike și l-a propus să-l realizeze. S-au împrospătat marcajele traseului "Cruce albastră" pe tronsonul Parc Regina Maria - Piatra Tâlharului și s-a curățat vegetația de pe potecă, de la casa cu nr.205 de pe str. Valea Roșie, până în vârf.  Mulțumim Salvamont Maramureș pentru colaborare. Clipul video cu acțiunea comună poate fi urmarit AICI. 

15 Septembrie 2021
18. Vizită la Consiliul Județean Maramureș, întâlnire cu dl. Radu TRUFAN vicepreședinte CJ MM

Maramureș Bike a prezentat domnului Radu TRUFAN - vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, conceptul proiectului Tolvaj Dénes care face parte din traseul turistic CRUCE ALBASTRĂ, vizita având ca și scop obținerea sprijinului CJ MM în vederea curățării de vegetație a traseului și împrospătarea marcajelor existente. S-a convenit cu dl. Radu TRUFAN că în perioada următoare se va organiza o acțiune comună Maramureș Bike cu CJ MM ce va fi reprezentat în teren prin Salvamont Maramureș. Sperăm ca această acțiune să fie organizată cât mai curând posibil. 

10 Septembrie 2021
17. Vizită la Centrul Cultural Maghiar Sándor Teleki din Baia Mare pentru documentare istorică Tolvaj Dénes

Față de informațiile obținute în urma documentării de la Biblioteca Județeană Petre Dulfu cu privire la povestea tâlharului Tolvaj Dénes, echipa Maramureș Bike a identificat pe internet cartea scrisă în 2010 în limba maghiară Folclorul regiunii Băii Mari, ce prezintă și momente de folclor din viața lui Tolvaj Dénes. Domnul Dávid Lajos, coordonatorul Centrului Cultural Maghiar din Baia Mare care a contribuit în calitate de editor la această carte, a răspuns pozitiv solicitării Maramureș Bike de a avea o întâlnire pe subiectul Tolvaj Dénes și a avut amabilitatea de a ne invita și prezenta Centrul Cultural Maghiar Teleki Sándor din Baia Mare, pentru prime discuții. Vizita la Casa Teleki a fost o confirmare că istoria locală poate fi conservată și transmisă tinerei generații, locația fiind restaurată integral și transformată într-un centru cultural de tip muzeu unde au loc diverse evenimente. La următoarea întâlnire, dorim să identificăm elementele relevante privind povestea tâlharului care să însoțească proiectul Belvedere Tolvaj Dénes.

9 Septembrie 2021
16. ARCOLAR - finalizare planșă prezentare proiect de arhitectură

Echipa de arhitecți Arcolar a finalizat planșa de prezentare a proiectului de arhitectură pentru proiectul belvedere Tolvaj Dénes. Cu această planșă, echipa Maramureș Bike va iniția întâlnirile cu autoritățile locale în vederea aprobării proiectului și obținerii autorizațiilor necesare demarării lui. Echipa Arcolar a propus ca proiectul sa cuprindă mai multe zone de interes, denumite stații ce sunt descrise AICI. 

31 August 2021
15. Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru proiect de arhitectură / draft 2

Discuțiile de la sediul Arcolar s-au purtat pe baza draft-ului 2 al proiectului de arhitectură care a avansat semnificativ. S-au stabilit pașii următori ce trebuie făcuți de către echipa de proiect pentru a iniția discutiile cu autoritățile locale (Primaria Baia Mare, Consiliul Județean, Ocolul Silvic). Este necesară o planșă de prezentare a proiectului de arhitectură pentru a avea baza de discuție cu autoritatile locale.

25 August 2021
14. Finalizare & predare măsurători topografice platou Tolvaj Dénes

Echipa Geocadex a finalizat prelucrarea măsurătorilor topografice efectuate pe platoul Tolvaj Dénes, acestea fiind predate în format digital către echipa Arcolar.

18 August 2021
13. Măsuratori topografice - platou Tolvaj Dénes

Echipa Geocadex și Maramureș Bike s-au deplasat pe vârful Tolvaj Dénes pentru a efectua măsurătorile exacte ale platoului de belvedere, ce sunt necesare proiectului de arhitectură. S-a identificat suprafața utilă pe care ne putem baza pe platou și diferența de nivel între partea superioară  a platoului și zona de margine unde se vor amplasa balustradele.

14 August 2021
12. Drumeție Tolvaj Dénes dupa draftul proiectului de arhitectură

Echipa Maramureș Bike s-a deplasat în teren pe vârful Tolvaj Dénes după întâlnirea avută cu echipa Arcolar în 10 August, cu scopul de a identifica necesarul de marcaje pentru evidențierea traseului din Parcul Regina Maria până pe vârf. S-au analizat în teren propunerile Arcolar privind proiectul de arhitectură, urmând să se transmită un feedback documentat în teren.

10 August 2021
11. Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru proiect arhitectură / draft 1

Discuțiile de la sediul Arcolar s-au purtat pe baza primului draft al proiectului de arhitectură. S-au stabilit acțiunile de efectuat pâna la întâlnirea pentru draft 2 (reparcurgere traseu în vederea stabilirii necesarului de marcaje si locul lor de amplasare, evaluarea în teren a propunerilor Arcolar aferente draft 1, contactare Geocadex pentru efectuare măsurători topografice ale platoului Piatra tâlharului). 

7 August 2021
10. Echipa Arcolar - documentare traseu în teren

Echipa Arcolar s-a deplasat în teren pentru  documentarea proiectului de arhitectură. Proiectului Tolvaj Dénes i s-a alaturat Andra Ghineț - arhitect Arcolar. Cu ocazia acestei ieșiri în teren, s-a decis includerea în proiect și a Grotei tâlharului ca și punct de atracție pe traseu.

Mai - Iulie 2021
9. Solicitare oferte binocluri si telescoape publice

S-au solicitat oferte de binocluri și telescoape de exterior de la mai mulți furnizori internaționali. Comparând ofertele și caracteristicile produselor, s-a selectat furnizorul HDC International ce oferă soluții complete de binocluri și telescoape fară monedă (Non-Coin) pentru puncte de observație sau obiective turistice, așa cum ne dorim să devină vârful Tolvaj Dénes. Binoclul HDC HS-NB20 costă 3.640£ cu transport inclus iar telescopul HDC HS-NT35 costă 3.710£. Prescurtările celor două produse provin de la HDC (numele firmei) + HS (High Specification) + NB (Non-Coin Binocular) + NT (Non-Coin Telescope) iar cifrele reprezintă zoom-ul optic al lentilelor (20x sau 35x). Până la finalizarea proiectului vom stabili varianta finală pentru care vom căuta finanțare.

19 Iulie 2021
8. Documentare arhivă Tolvaj Dénes la Biblioteca Județeană

S-au căutat documente istorice cu privire la Piatra tâlharului, Grota tâlharului si viața tâlharului Dénes / Dionisie. În urma documentării, s-a  identificat  cartea Oglinda orașului Baia Mare din 1933  ce  face  trimitere  la  tâlharul Dionisie,  aducând  câteva elemente importante,  cum  ar  fi  că Dionisie era un bandit din secolul 19, era urmărit de panduri, era legendar 🙂 și ocrotea săracii. S-a identificat cartea Călăuza turistică din 1937 ce amintește de Peștera tâlharului ca și punct zonal de atracție. 

14 Iulie 2021
7. Întâlnire ARCOLAR pentru start proiect arhitectură

Întâlnire Maramureș Bike - Arcolar pentru startul proiectului de arhitectură. S-au purtat discuții de principiu privind cerințele proiectului, s-au analizat proiecte similare implementate în alte țări, s-au predat către Arcolar măsurătorile topografice primite de la Geocadex.

07 Iulie 2021
6. Finalizare & predare măsurători topografice traseu potecă

Măsurătorile topografice efectuate în teren de către echipa Geocadex pe întreaga lungime a potecii de pădure de aproximativ 1 km lungime, au fost predate după prelucrarea lor către Maramureș Bike (format digital și planșă hârtie). Măsurătorile sunt necesare realizarii proiectului de arhitectură de către echipa Arcolar.

21 Iunie - 5 Iulie 2021
5. Efectuare masurători topografice în teren

Echipa Geocadex a efectuat măsurătorile topografice în teren, pe întreaga potecă de pădure, de la zona de astfalt (str. Valea Roșie, casa cu nr-ul 205), până în vârful Tolvaj Dénes. Sunt aproximativ 1.000 m de potecă prin pădure cu o diferență de nivel de aproximativ 100m de la drumul astfaltat până pe vârf. Măsurătorile în teren au durat doua săptămâni în zilele în care vremea a permis accesul.

20 iunie 2021
4. Finalizare înființare echipă de lucru
  • Ghiță Avram - servicii topografiere (firma Geocadex). Echipa lui Ghiță are experiența unui proiect similar dar mai amplu, de ridicare măsurători topo pe poteci de pădure în vederea amenajarii de trasee de drumeție și piste de mountain bike în pădurea Făget din Cluj.
  • Laura Zaharia - servicii arhitectura (firma Arcolar/arhitectură). Echipa Laurei are experiența unui proiect similar din zona Borșa / Maramureș.
  • Gelu Zaharia - servicii de proiectare (firma Arcolar/structură). Gelu are experiență relevantă în zona proiectelor de structură și industriale. Echipa de ingineri coordonată de către Gelu ne va sprijini prin realizarea proiectului structurii de rezistență a platoului de belvedere dar și cu proiectarea diverselor amenajări necesare (scări, balustrade, consolidări teren).
  • Sergiu Pișcoran - contributor obiectiv (deplasări în teren în funcție de evoluția implementării).
  • Cristian Fărcaș - coordonator și contributor obiectiv.

Mulțumim echipei de lucru pt implicarea pro-bono.

12 Iunie 2021
3. Drumeție Tolvaj Dénes

S-a documentat în teren traseul spre vârful Tolvaj Dénes, pe urcarea dinspre Parcul Regina Maria, str. Valea Roșie cu intrare pe potecă la casa cu nr-ul 205. S-a încărcat pe site-ul Maramureș Bike descrierea traseului, fișierul gpx, clipul video de prezentare. S-a vizitat si Grota tâlharului.

Luna Mai 2021
2. Analiză și prioritizare obiectiv

Proiectul Maramureș Bike - Punct de belvedere din zona Baia Mare este unul de amploare, astfel că s-a prioritizat execuția proiectului Tolvaj Dénes chiar dacă în zona Baia Mare mai există o locație ce se pretează pentru o astfel de amenajare, mai precis vârful Piatra Virgină.

Martie - Aprilie 2021
1. Stabilire / definire obiectiv

S-au identificat și analizat proiecte similare implementate în străinatate, echipa Maramureș Bike considerând un astfel de proiect ar fi bine primit de către comunitate. 

Pentru a ne cunoaste traseele din zona orașului nostru dar și pentru a determina cât mai multă lume sa iasă în aer liber la mișcare promovând astfel o viață activă și sănatoasă, dorim amenajarea cu sprijinul autorităților locale a unui punct de belvedere spre orașul Baia Mare într-o zonă reprezentativă:

Acest punct de belvedere ce se află în imediata apropiere a orașului, va oferi o perspectivă deosebită asupra orașului, urmând a fi dotat cu:

  • O zonă de repaus delimitată cu balustrade
  • Un binoclu profesional cu zoom optic mare utilizabil gratuit
  • Ramă foto de dimensiuni mari (3mx4m) cu textul “I Love Baia Mare” scris pe ramă
  • Bănci de repaus
  • Marcare traseu de acces pe jos din oraș – vârf – retur

Vrei să contribui și tu sau să ne dai reprezentativitate în discuțiile ce le avem cu autoritățile locale sau județene? Trimite-ne email la contact@maramures-bike.ro

Să avem spor!