Grad de dificultate - ușor.
Echipare minima – încălțăminte/bocanci de drumeție, pelerina ploaie.
Avertismente – pentru a putea intra in peșteră este nevoie de o sursa de sursa de lumina.
Surse de apa - se poate face o rezerva de apa la singura casa de lângă traseu.
Puncte de interes – Peștera cu oase. Belvedere deasupra satului Poiana Botizii. In funcție de anotimp se pot culege leurda, ciuperci, fructe de pădure si plante medicinale. Traseu de tip circuit.
Stare traseu - traseul este format din drumuri forestiere si poteci.
Descriere traseu
Pe drumul care leagă orașul Târgu Lăpuș de localitatea Strambu-Baiut, se trece de satul Lăpuș, după care se face dreapta spre satul Poiana Botizii ( exista indicator rutier). Se parcurg aproximativ doi km, după care se observa o mica parcare pe partea dreapta, dar si o gospodărie cu o amenajare piscicola . Exista si un indicator cu traseul Peștera cu oase. Traseul spre postară trece prin curtea acestei gospodari. Traseul urmează un vechi drum forestier. Când se ajunge in a doua poienița, se va face stânga. Pentru a găsi intrarea in peșteră este necesară putina atenție, nefiind puncte de reper care sa poate identifica mai ușor intrarea. Peștera este lunga de 40 de metri si are o singura intrare. Intrarea in peștera nu este dificila, putând înainta in peșteră fără dificultăți sau echipamente speciale. Indicat sa existe o sursa de lumina. După vizitarea peșterii, se urca deasupra pe o formațiune stâncoase, de unde este o belvedere deasupra satului Poiana Botizii. Peștera cu Oase este arie naturala protejata.
Traseul fiind foarte scurt, aproximativ 3,5 km (dus-întors), cu o diferența de nivel de 350 de metri, se poate face cu copii.
Nota traseu:
Având in vedere ca traseul este unul nemarcat, la parcurgerea traseului, se va avea in vedere ca vegetația este in continua schimbare, astfel unele tronsoane de traseu (poteca/drum), pot sa nu mai semene descrierii. Totodată, se va tine cont ca elemente de orientare, precum semne/indicatoare/arbori, pot sa nu mai existe, datorita lucrărilor de amenajări silvice.
Pentru o mai buna orientare in teren, se poate folosi aplicația Osmand, disponibila in Google Play si App Store. Se va descărca harta României, după care aplicația se poate folosi offline, fără a consuma date mobile. Se va descarcă ruta GPS, disponibilă la descrierea rutei, pe telefon, iar ulterior aceasta va fi recunoscuta de către aplicația Osmand. Aplicația va arata in timp real poziția telefonului, raportata la traseul rutei, astfel orientarea in teren fiind foarte ușoara.
Daca traseul propus de noi, ti-a trezit interesul, dar încă ești nehotărât sa faci pasul spre o ieșire in natura sau mai ai nevoie de informații suplimentare, te rugam sa ne dai un semn, echipa Maramureș Bike iți va răspunde cu mare drag.
Iar daca ai făcut traseul, te rugam sa ne împărtășești experiența ta, pentru a putea provoca si alți cititori sa profite de frumoasa noastră zona a Maramureșului.
In cazul in care, pe parcursul turelor observați deșeuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalați cu încredere prin intermediul aplicației trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.
In cazul unei situații de urgenta, va rugam sa apelați cu prioritate Serviciul de urgență, la numărul 122.
De asemenea, indicam descărcarea aplicației „ Apel 112 ”disponibila pentru Android cat si pentru Ios.
Dupa instalare, la acționarea butonului „Apelare 112”, aplicația va extrage și va transmite informația de localizare în sistemul informatic al Serviciului de urgență 112. Dacă aceasta nu este transmisă automat în sistem, telefonul detectează coordonatele GPS aferente poziției în care vă aflați și îi puteți comunica verbal operatorului coordonatele geografice disponibile în interfața aplicației (latitudinea și longitudinea), iar acesta le va introduce manual pe hartă.