V. Usturoiului - Poiana Mărului - Șaua Dia - Firiza

Label

 

Grad de dificultate - mediu
Stare traseu - de abordat pe vreme uscata
Echipare minima - bicicleta MTB hardtail
Surse de apa - izvoarele de pe Valea Usturoiului
Stare traseu - cea mai mare parte si portiunile importante din traseu sunt compuse din drumuri forestiere si poteci, unele in stare proasta, pe asfalt se merge de la Firiza, prin Ferneziu, pana in Baia Mare

Datorita folosirii intense a acestor trasee de catre vehicule de teren, inclusiv pe vreme ploioasa, cat si a lucrarilor forestiere din anul 2020, o mare parte din acest traseu a fost grav afectata.

In cazul in care, pe parcursul turelor observati deseuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalati cu incredere prin intermediul aplicatiei trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

Traseul parcurs porneste din zona Stadion spre Valea Usturoiului mergand pe asfalt pana la ultima casa. Mergem pe drumul forestier care urca, trecem pe langa Cabana Usturoiului 1 aflata in paragina si inainte cu 200 m de a ajunge la bariera aflata langa Cabana Usturoiului 2 o luam la dreapta, trecem paraul si incepem urcarea pe drumul forestier. Drumul forestier o ia la stanga dupa prima urcare, urmarind marcajul cu litera C si ajunge in Poiana Marului. Dupa ce intram in Poiana Marului, o strabetem drept, in partea dreapta se observa refugiul) si iesim din Poiana traversand paraiasul, urmarind drumul forestier care urca abrupt, pana iese in drumul forestier de culme (Route 66). O luam la stanga si parcurgem drumul pana intalnim in Saua Dia un drum forestier care coboara la dreapta si iese in Poiana Varateci printre brazi. Coboram pe drumul forestier care ne scoate la bariera aflata langa cabana de la Barajul Firiza de unde coboram spre Ferneziu.