Trei Apostoli (vârful Gutâiul Mic), munții Gutâi.

Label

Grad de dificultate – ușor
Echipare minima – încălțăminte/bocanci de drumeție, pelerina ploaie
Avertismente – Datorita arborilor căzuți in urma furtunii, unele porțiuni de traseu pot fi dificile de trecut, necesitând trecerea peste arbuști căzuți. Administratorii traseului întreprind masuri pentru curățarea potecii de arborii cazuti.
Surse de apa – Sunt greu de identificat pe traseu. Indicat a se porni pe traseu  cu rezerva de apa.
Puncte de interes – Formațiunile stâncoase  Trei Apostoli (Gutâiul Mic). Panorama spre munții Maramureșului si munții Rodnei. In funcție de anotimp se pot culege leurda, ciuperci si fructe de pădure.
Stare traseu - traseul este format din poteca montana

 

Descriere traseu
Traseul este marcat cu banda Roșie, bine marcat si vizibil.
Traseul pornește după orașul Cavnic ( pe direcția Baia Mare Sighet). După vârful pasului Neteda, se poate parca autoturismul. După aproximativ 350 de metri de vârf, in curba care virează la dreapta, pe partea stânga, după para peții metalici de protecție, se poate observa plăcută indicatoare a traseului si marcajul banda roșie. De aici pornește traseul către vârful Gutâiul Mic, sau mai cunoscut drept Trei Apostoli, nume asociat cu cele trei vârfuri foarte apropiate. Traseul este unul destul de scurt si relativ ușor pe toata lungimea traseului, partea finala fiind ceva mai dificila, cu o ascensiune mai serioasa. Pădurile alternează de la conifere la foioase, făcând traseul unul foarte interesant. După mijlocul traseului pe partea stânga se poate vedea viitoare pârtie de schi, care este in curs de amenajare. Belvederea de pe vârful Gutâiul Mic, răsplătește din plin ochiul turistului, oferind o panorama asupra lanțurilor muntoase din Maramureș. Lungimea traseului este de aproximativ 8 km, cu o diferența de nivel de 350 de metri.

Nota traseu:
La parcurgerea traseului, se va avea in vedere ca vegetația este in continua schimbare, astfel unele tronsoane de traseu (poteca/drum), pot sa nu mai semene descrierii. Totodată, se va tine cont ca elemente de orientare, precum semne/indicatoare/arbori, pot sa nu mai existe, datorita lucrărilor de amenajări silvice.

Pentru o mai buna orientare in teren, se poate folosi aplicația Osmand, disponibila in Google Play si App Store. Se va descărca harta României, după care aplicația se poate folosi offline, fără a consuma date mobile. Se va descarcă ruta GPS, disponibilă la descrierea rutei,  pe telefon, iar ulterior aceasta va fi recunoscuta de către aplicația Osmand, disponibila in Google Play si App Store. Aplicația va arata in timp real poziția telefonului, raportata la traseul rutei, astfel orientarea in teren fiind foarte ușoara.

Daca traseul propus de noi, ti-a trezit interesul, dar încă ești nehotărât sa faci pasul spre o ieșire in natura sau mai ai nevoie de informații suplimentare, te rugam sa ne dai un semn, echipa Maramureș Bike iți va răspunde cu mare drag.

Iar daca ai făcut traseul, te rugam sa ne împărtășești experiența ta, pentru a putea provoca si alți cititori sa profite de frumoasa noastră zona a Maramureșului.

In cazul in care, pe parcursul turelor observați deșeuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalați cu încredere prin intermediul aplicației trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

In cazul unei situații de urgenta, va rugam sa apelați cu prioritate Serviciul de urgență, la numărul 122.

De asemenea, indicam descărcarea aplicației Apel 112, disponibila in Google Play si App Store.

Dupa instalare, la acționarea butonului „Apelare 112”, aplicația va extrage și va transmite informația de localizare în sistemul informatic al Serviciului de urgență 112. Dacă aceasta nu este transmisă automat în sistem, telefonul detectează coordonatele GPS aferente poziției în care vă aflați și îi puteți comunica verbal operatorului coordonatele geografice disponibile în interfața aplicației (latitudinea și longitudinea), iar acesta le va introduce manual pe hartă.