Rezervația naturala Pădurea cu pini Comja, Seini.

Label

Grad de dificultate - ușor
Echipare minima
– încălțăminte/bocanci de drumeție, pelerina ploaie
Avertismente
- nu exista traseu marcat
Surse de apa
- exista surse de apa potabila in zona, fiind mai multe izvoare. Se poate face o rezerva de apa de la ultimele case de pe strada Seinel.
Puncte de interes
- rezervația naturala Pădurea cu pini  Comja, locul in care a fost scris numele Eminescu cu brazi. In funcție de anotimp se pot culege leurda, ciuperci, fructe de pădure si plante medicinale.
Stare traseu
- traseul este format din drumuri forestiere si poteci

Descriere traseu

Traseul pornește din centru orașului Seini, de unde se urmează direcția șoselei ce duce spre Negrești Oaș, iar in prima curba mare la stânga, spre Orașu Nou, am mers tot înainte. Pe drumul ce urca spre Cetate si Seinel, pe un stâlp, exista un indicator pe care apare marcajul turistic “triunghi roșu” spre vf. Comja via Seinel – 3,5 ore. Marcajul traseului, nu este bine evidențiat, acesta lipsind pe o mare parte din traseu. Se poate merge cu mașina pe firul râului Seinel, pe strada cu același nume, pe un drum neasfaltat, pana se termina casele, unde este recomandat sa se parcheze mașinile. Se trece pe lângă barajul care se afla si acum in construcție, pe partea dreapta a drumului, apoi in stânga se trece pe lângă o cariera de piatra. In dreptul bornei silvice cu numărul 30, se urca stânga pieptiș pana pe culme. Se merge pana la borna silvica 27, după care se ajunge in coama, de unde se poate admira in toată splendoarea Tara Oasului iar in spatele ei, lanțul muntos al Carpaților din Ucraina. Spre NE se poate vedea vârful Pietroasa si Muntele Mic. In fata se zăresc satele Boinești, Bixad, orașul Negrești Oas iar in aceeași direcție dar in planul apropiat se pot vedea satul Racsa si Orașul Nou. Spre directia NV se afla Piatra Bixadului, Piatra Vâscului si barajul Călinești iar in stânga lacului vârfurile Jeleznicu Mare si Jeleznicu Mic. Intoarcerea la punctul de plecare se poate face pe același traseu, sau ocolind pentru a trece si pana la fosta cetate a orasului Seiniului, din care se mai pot observa câteva ziduri.

 Povestea si istoria locului.
"Dealul lui Eminescu" se numește deoarece o porțiune din acest deal a fost inscripționat numele marelui poet EMINESCU cu litere majuscule din specii rășinoase de pin si molid.Istoria acestui monument este strâns legata de numele generalului Georgescu Pion, care a fost comandantul Diviziei 20 a Infanteriei de la Târgu Mureș si a condus lucrările de construire a liniei de fortificații "Carol II" la Poarta Someșului din Seini. Generalul a condus "Planul Maramureș", de apărare a graniței de nord a României împotriva nemților si a hortiștilor. Poarta Someșului era un punct strategic important iar punctul de comanda al diviziei a fost instalat la Seini, pe Dealul Comja, la 650 m altitudine. Scopul planului era acela de a opune rezistenta împotriva pătrunderii inamicului prin Poarta Someșului. Pe lângă efortul militar depus, generalul Pion a manifestat vădite preocupări culturale printre care construirea Bisericii Ortodoxe din Seini si construirea celui mai mare monument din tara, dedicat lui Mihai Eminescu.
In anul 1939, la comanda generalului Pion, Divizia 20 - formata din 20.000 de soldați, au plantat pe Dealul Comja 10.000 de brăduți scriind cu litere uriașe, numele poetului, pe versantul de sud-vest al vârfului Comja. Inscripția se putea vedea de către localnici sau trecători atât din gara cat si din piața Seiniului. Lungimea inscripției este de 116 m iar lățimea de 32 de m. Mărimea unei litere este de 24/12 m iar grosimea si distanta dintre litere este de 4 m. In timpul războiului, brazii au ars, dar primele litere EMIN (care se afla pe teritoriul județului Satu Mare) au fost replantate. Restul literelor ESCU (din județul Maramureș) au crescut printr-un miracol. Vântul a purtat mirabila sămânța a mestecenilor si numele poetului a renăscut. Splendidă, superba răzbunare a naturii împotriva acelora care au voit sa scoată din rădăcini, din glia românească, numele poetului nepereche.

Nota traseu:
Având in vedere ca traseul este unul nemarcat, la parcurgerea traseului, se va avea in vedere ca vegetația este in continua schimbare, astfel unele tronsoane de traseu (poteca/drum), pot sa nu mai semene descrierii. Totodată, se va tine cont ca elemente de orientare, precum semne/indicatoare/arbori, pot sa nu mai existe, datorita lucrărilor de amenajări silvice.

Pentru o mai buna orientare in teren, se poate folosi aplicația Osmand, disponibila in Google Play si App Store. Se va descărca harta României, după care aplicația se poate folosi offline, fără a consuma date mobile. Se va descarcă ruta GPS, disponibilă la descrierea rutei,  pe telefonul mobil, iar ulterior aceasta va fi recunoscuta de către aplicația Osmand. Aplicația va arata in timp real poziția telefonului, raportata la traseul rutei, astfel orientarea in teren fiind foarte ușoara.

Daca traseul propus de noi, ti-a trezit interesul, dar încă ești nehotărât sa faci pasul spre o ieșire in natura sau mai ai nevoie de informații suplimentare, te rugam sa ne dai un semn, echipa Maramureș Bike iți va răspunde cu mare drag.

Iar daca ai făcut traseul, te rugam sa ne împărtășești experiența ta, pentru a putea provoca si alți cititori sa profite de frumoasa noastră zona a Maramureșului.

In cazul in care, pe parcursul turelor observați deșeuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalați cu încredere prin intermediul aplicației trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

 In cazul unei situații de urgenta, va rugam sa apelați cu prioritate Serviciul de urgență, la numărul 122. De asemenea, indicam descărcarea aplicației Apel 112, disponibila in Google Play si App Store. Dupa instalare, la acționarea butonului „Apelare 112”, aplicația va extrage și va transmite informația de localizare în sistemul informatic al Serviciului de urgență 112. Dacă aceasta nu este transmisă automat în sistem, telefonul detectează coordonatele GPS aferente poziției în care vă aflați și îi puteți comunica verbal operatorului coordonatele geografice disponibile în interfața aplicației (latitudinea și longitudinea), iar acesta le va introduce manual pe hartă.