Grad de dificultate - ușor.
Echipare minima – încălțăminte/bocanci de drumeție, pelerina ploaie.
Avertismente - traseul este marcat cu triunghi roșu. Stane cu câini ciobănești.
Surse de apa - exista surse de apa potabila in zona, fiind mai multe izvoare. Se poate face o rezerva de apa de la ultimele case.
Puncte de interes – rezervația naturala Turbăria Iezerul Mare. Belvedere asupra munților din Maramureș. In funcție de anotimp se pot culege leurda, ciuperci, fructe de pădure si plante medicinale. Traseu de tip circuit.
Stare traseu - traseul este format din străzi in localitate, drumuri forestiere si poteci.
Descriere traseu
Traseul pornește din comuna Desești, din fata căminului cultural, unde se poate lăsa si mașina. Din fata căminului cultural se merg 50 de metri (spre Sighet) iar după ghișeul Postal (de pe partea stânga) se face prima la stanga, pe marcajul turistic triunghi roșu, foarte bine marcat. Traseul urca pe ulița, trece apoi pe sub podul de beton al CFF -Izvoare-Sighetu Marmației, lăsând biserica de lemn in dreapta. Biserica de lemn „Sf. Paraschiva” din Desești a fost construită în secolul al XVIII-lea și a fost inclusă în decembrie 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș. Se lasă in urma căsuțele frumoase din lemn, iar apoi urcam pe frumoasa Vale a Iezerului foarte bolovănoasa, avandu-si originea in Iezerul Mare. Dupa care se ajunge in varf la turbăria Iezerul Mare. Aceasta zona este deosebit de agreata de câteva specii de orhidee, de la cele bej-gălbui, untul vacii (Orchis pauster), la cele vișinii-violacee punctate -poroinic (Dactylorhiza maculata) sau altele mai intens pigmentate vișiniu-liliachii (Orchis morio).
Se zice ca adâncimea iezerului este de cca 10 m. Aria protejată reprezintă o zonă umedă (un ochi de apă drenat de pâraiele Valea Zăvoaie și Valea Cheii) înconjurat de mlaștini oligotrofe, ce adăpostește o vegetație (relicte glaciare) diversificată specifică turbăriilor, constituită din specii de: ligularia (Ligularia sibirica), iarbă albastră (Molinia coerulea), ruin (Succisa pratensis), târsă (Deschampsia cespitosa), vuitoare (Empetrum nigrum), rogojel (Carex brizoides), ruginare (Andromeda polifolia), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), coada racului (Potentilla erecta), merișor (Vaccinium vitis-idaea), bozățel (Veratrum album) și o faună reprezentată de o gamă variată de mamifere, păsări și reptile.
Reîntoarcerea se face pe același traseu. Traseul este ușor accesibil, are o lungime de aproximativ 15 km (dus-întors), o diferența de nivel de 600m.
Nota traseu:
La parcurgerea traseului, se va avea in vedere ca vegetația este in continua schimbare, astfel unele tronsoane de traseu (poteca/drum), pot sa nu mai semene descrierii. Totodată, se va tine cont ca elemente de orientare, precum semne/indicatoare/arbori, pot sa nu mai existe, datorita lucrărilor de amenajări silvice.
Pentru o mai buna orientare in teren, se poate folosi aplicația Osmand, disponibila in Google Play si App Store. Se va descărca harta României, după care aplicația se poate folosi offline, fără a consuma date mobile. Se va descarcă ruta GPS, disponibilă la descrierea rutei, pe telefon, iar ulterior aceasta va fi recunoscuta de către aplicația Osmand. Aplicația va arata in timp real poziția telefonului, raportata la traseul rutei, astfel orientarea in teren fiind foarte ușoara.
Daca traseul propus de noi, ti-a trezit interesul, dar încă ești nehotărât sa faci pasul spre o ieșire in natura sau mai ai nevoie de informații suplimentare, te rugam sa ne dai un semn, echipa Maramureș Bike iți va răspunde cu mare drag.
Iar daca ai făcut traseul, te rugam sa ne împărtășești experiența ta, pentru a putea provoca si alți cititori sa profite de frumoasa noastră zona a Maramureșului.
In cazul in care, pe parcursul turelor observați deșeuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalați cu încredere prin intermediul aplicației trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.
In cazul unei situații de urgenta, va rugam sa apelați cu prioritate Serviciul de urgență, la numărul 122.
De asemenea, indicam descărcarea aplicației „ Apel 112 ”disponibila pentru Android cat si pentru Ios. Dupa instalare, la acționarea butonului „Apelare 112”, aplicația va extrage și va transmite informația de localizare în sistemul informatic al Serviciului de urgență 112. Dacă aceasta nu este transmisă automat în sistem, telefonul detectează coordonatele GPS aferente poziției în care vă aflați și îi puteți comunica verbal operatorului coordonatele geografice disponibile în interfața aplicației (latitudinea și longitudinea), iar acesta le va introduce manual pe hartă.