Firiza - V. Sonioca - Dealul Bagnăului - V. Frăsineasa - Lomas - Băița

Label

 

Grad de dificultate - intermediar
Echipare minima - bicicleta MTB hardtail
Surse de apa - izvoarele din zona Baraj Firiza, izvor pe Valea Sf. Gheorghe imediat dupa trecerea podului, izvorul din Valea Borcutului
Stare traseu - sectoarele Baia Mare - intrare V. Sonioca si Baita - Baia Mare cu mici intreruperi sunt drumuri asfaltate, portiunea de interes dintre V. Sonioca si Baita este drum forestier (Autostrada Lemnului)

In cazul in care, pe parcursul turelor observati deseuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalati cu incredere prin intermediul aplicatiei trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

Traseul porneste din zona Stadion spre Ferneziu, parcurgem pe asfalt drumul pe langa Baraj prin Firiza pana in zona bazinelor apartinatoare pastravariei Lostrita, aflate pe partea dreapta a drumului. Dupa ce depasim bazinele o luam la stanga pe drumul forestier cu bariera - Valea Sonioca (Autostrada Lemnului). Drumul pietruit incepe cu o urcare mai sustinuta de aproximatix 1 km, dupa care are portiuni de coborari si urcari line pana pe Dealul Bagnaului, unde exista un loc de popas dupa ce se trece de o bariera (daca urcam prin dreapta locului de popas pe drumul care intra in padure ajungem in scurt timp in Poiana Seituri si de acolo se poate cobori in Valea Romana). De la locul de popas continuam pe drumul forestier Frasineasa pana la prima bifurcatie (unde exista un indicator albastru pentru loc de intoarcere) de unde o luam la stanga si incepem coborarea sustinuta pe drumul forestier pietros. La urmatoarea bifurcatie o luam la stanga pe drumul forestier care ajunge la intersectia cu Valea Sfantu Gheorghe, trecem pe langa microhidrocentrala si continuam sa coboram pe drumul care trece prin catunul Lomas, ajungand la intersectia cu podul spre Ulmoasa, loc din care rulam tot inainte pe asfalt spre Baita. Parcurgem drumul prin Baita spre Tauti Magheraus si o luam la stanga, traversam raul pe podul Cota pe strada nr. 4 si mergem drept pe un drum neasfaltat care trece printre case si urca usor pana cand se termina casele, loc in care o luam la dreapta si parcurgem drumul care strabate fosta livada si iese in Apa Sarata. O luam la dreapta pe drumul asfaltat pana la intersectia cu drumul spre Dru Relax, loc din care o luam la stanga, trecem pe langa Dru Relax si urcam drept pana pe culmea dealului unde o luam la stanga pe culme spre padure, trecand pe langa o casa veche parasita aflata pe partea dreapta a drumului si pe langa cateva parcele de vie si intram in padure. Din padure o luam pe al doilea drum la dreapta si coboram pe langa gardul unei case pana la izvorul din Valea Borcutului. De la izvor o luam la dreapta spre Baia Mare si o luam pe al doilea drum la stanga (dupa o casa veche placata cu placi ceramice maronii si galbene). Drumul urca abrupt pana la ultima casa unde o luam la dreapta si urcam pe drumul pietruit pana ajungem la asfalt pe strada Miron Costin, strada pe care coboaram pana in strada Victoriei.