Firiza - Poiana lui Dumitru - Izvoare

Label

 

Grad de dificultate - intermediar
Echipare minima - bicicleta MTB hardtail
Avertismente - in zona Poiana lui Dumitru - Izvoare am gasit urme de urs pe drumul forestier
Surse de apa - izvorul de la Cariera Stur, izvorul de la Valea Neagra
Puncte de interes - Cascada Stur, Poiana lui Dumitru
Stare traseu - portiunea din traseu cuprinsa intre Pastravaria Pistruia si Izvoare se parcurge pe drumuri forestiere, restul fiind drumuri asfaltate

In cazul in care, pe parcursul turelor observati deseuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalati cu incredere prin intermediul aplicatiei trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

Traseul parcurs porneste din zona Stadion spre Ferneziu, Baraj Firiza, Blidari,avand o portiune de asfalt de aproximativ 20 km pana la Patravaria Pistruia, loc in care se termina asfaltul si incepe drumul forestier pe Valea Blidari. Urmam drumul forestier care urca usor pe Valea Stur ajungand la kilometrul la Izvorul Stur si dupa inca 2 km ajungem la Cascada Stur (cascada se afla inainte de locul in care drumul forestier face o curba in ac de par spre dreapta si incepe sa urce sustinut,este greu vizibila din drumul forestier). Parcurgem drumul forestier trecand pe langa trei microhidrocentrale si ajungem la confluenta Vaii Sturului cu Valea Poienii (drumul la stanga spre N duce spre Varful Plesca Mare, Valea Brazilor, Taul lui Dumitru) si continuam pe Valea Sturului trecand pe langa Cabana Silvica - Poiana lui Dumitru (pe partea dreapta a drumului inconjurata de molizi). Mergem spre Pasul Stedia ocolind un sant plin de gunoaie (facut pentru a impiedica accesul autovehiculelor in drumul forestier) pe drumul care face usor spre dreapta strabatand o poiana larga. Urmam drumul forestier pana la locul in care drumul se bifurca (drumul din stanga merge pe Valea Stedea spre Runcu, Cabana Plesca, satul Mara) si o luam pe drumul din dreapta, drum care urca spre Varful Pietrele Luncii, trecand pe sub varf incepem coborarea si ajungem la intersectia cu drumul asfaltat in zona La Cruce. Din intersectie o luam la dreapta si coboram pe asfalt in Valea Neagra, Firiza, Baia Mare. Pentru scurtarea traseului, se poate merge cu masina pana la Pastravaria Pistruia, reducand in acest fel numarul kilometrilor parcursi la jumatate.