Blidari - P. Dumitru - Șaua Iezuri - Chiuzbaia

Label

Grad de dificultate - intermediar
Echipare minima - bicicleta MTB hardtail
Surse de apa - izvoare pe traseu
Stare traseu - tronsoanele de la plecare pana in Blidari, din Ferneziu pana in Baia Mare, precum si un tronson scurt in Chiuzbaia sunt drumuri asfaltate, in rest traseul este compus din drumuri forestiere si poteci

In cazul in care, pe parcursul turelor observati deseuri aruncate sau depozitate ilegal va rugam sa le semnalati cu incredere prin intermediul aplicatiei trashout.ngo, disponibila in Google Play si App Store.

Traseul porneste din Baia Mare, prin Ferneziu si Firiza pana in Blidari. Trecem pe langa hidrocentrala, ajungem la Izvorul Stur unde putem sa ne hidratam si sa facem o mica pauza, dupa care ne continuam drumul in sus, pana la bifurcatie unde vom avea indicatorul cu Poiana lui Dumitru, aici noi o vom lua la stanga, in sus, pe valea Rostosa (al doilea drum in stanga dupa Izvorul Stur). Vom urca pe aceasta vale frumoasa pana in varf si ne vom continua drumul dupa intr-o coborare usoara pana la Poiana lui Dumitru. Odata ajunsi aici o vom lua la stanga si vom mai urca putin, pentru ca ulterior sa coboram pana in drumul care face legatura intre Barajul Runcu si Izvoare. Ajunsi in acest drum o vom lua la dreapta catre Izvoare. Vom trece de cabana Bradut si in urmatoarea curba o vom lua pe drumul din stanga parasind drumul principal. In acest fel vom ajunge deasupra de Poiana Soarelui si vom avea parte de privelisti incantatoare. Inconjuram poiana pana ajungem in punctul de unde pleaca din drum catre stanga, in sus, traseul marcat cu triunghi albastru, care duce in Saua Iezuri. Odata ajunsi in Saua Iezuri vom gasi un stalp cu multe indicatoare. De aici vom urma marcajul punct rosu care ne va duce in Chiuzbaia. Pe aceasta portiune de traseu este o coborare de maxim 1 km mai putin ciclabila, dar odata trecuta aceasta portiune vom fi recompensati cu un drum foarte frumos prin padure si privelisrti extraordinare. Vom trece pe langa manastire si vom continua sa coboram prin Chiuzbaia pana cand o vom lua la dreapta pe drumul de betoane care duce in Groapele Chiuzbaii. Din Groapele Chiuzbaii vom cobora catre fosta exploatare miniera Herja, Ferneziu dupa care vom ajunge inapoi in Baia Mare.